Oranje wacht een hevige strijd voor één olympisch ticket

Oranje wacht een hevige strijd voor één olympisch ticket

Het is de grootste kans op deelname aan de Olympische Spelen die de Nederlandse mannen in de laatste vijftien jaar hebben gehad. Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy is dan ook hét hoogtepunt van de zomer voor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza. Oranje is neergestreken in Rotterdam, in Hotel New York, waar vroeger al velen verzamelden voordat ze de reis van hun leven ondernamen naar de nieuwe wereld. Is dit ook het startpunt van de Lange Mannen voor hun reis naar Tokio?

Twee dagen voor de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea (vrijdagmiddag 16.00 uur, live op NPO1) is het Nederlands team neergestreken in Hotel New York voor de persconferentie. De stemming is positief, maar realistisch. Aanvoerder Nimir Abdel-Aziz noemt plaatsing zeker geen vanzelfsprekendheid. “België is minimaal een gelijkwaardige ploeg, zij staan drie plaatsen hoger op de wereldranglijst (12). Ook Zuid-Korea (24) win je niet zomaar van. Dat is ook een ploeg die kan volleyballen. Die twee wedstrijden moeten we eerst zien te winnen, voordat we kunnen denken aan de beslissende wedstrijd tegen Amerika. Een team dat op elke positie een wereldster heeft die, als we eerlijk zijn, stuk voor stuk beter zijn dan wij. Wij zullen een superdag moeten hebben om ze te verslaan.”

Allereerst dus Zuid-Korea. De Aziatische ploeg kent alleen spelers die in de nationale competitie spelen. Thijs ter Horst heeft drie jaar in de Koreaanse V-League gespeeld en kent de spelers, de coach en de mentaliteit. “Het is een team dat heel veel technische vaardigheden heeft. Werken hard en maken altijd heel veel uren, waardoor ik denk dat zij een goed op elkaar ingespeeld team zullen zijn.” Over het strijdplan is Ter Horst duidelijk: “Het begint bij goed en tactisch serveren, zodat zij hoge ballen moeten aanvallen. Met ons blokkeer- en verdedigingssysteem waarna we onze eigen aanval kunnen opbouwen, kunnen we het ze heel moeilijk gaan maken.” Kijk hier voor meer informatie over Zuid-Korea.

Na die eerste horde volgt België als tweede tegenstander. In aanloop naar het OKT speelden zij tegen drie sterke tegenstanders. Van Polen, Frankrijk en Italië werd verloren. Aanvoerder Sam Deroo beschreef de Belgische formatie als een team dat nog op zoek is naar de klik. Ook niet verwonderlijk, België heeft – in tegenstelling tot Nederland – zijn sterspelers vrijaf gegeven voor de European Golden League. De formatie van bondscoach Brecht van Kerckhove won in die competitie slechts een wedstrijd. Nu de grote namen - zoals Deroo, Bram Van Den Dries, Pieter Verhees en Stijn D’Hulst - er weer bij zijn, moeten ze aan elkaar wennen. Maar wie weet valt het kwartje net als vrijdag hun eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten begint. En dan is België voor elke tegenstander een team om rekening mee te houden.

Het sluitstuk vormt voor Nederland het team van de Verenigde Staten, de huidige nummer twee van de wereld en de bronzen medaillewinnaar van de Spelen van Rio. Ook bondscoach John Speraw gaf zijn beste spelers tijdens de zomercompetitie (in het geval van Amerika de Volleyball Nations League) vrijwel allemaal vrijaf. Vervolgens kwamen ze voor de Finals in Chicago weer bij elkaar, waar ze de wedstrijd om het goud verloren van Rusland. Vol vertrouwen vertrok Team USA na een trainingsperiode naar Europa, waar een oefenwedstrijd tegen Frankrijk werden gespeeld. De Amerikanen kregen met 3-0 klop, waarmee ze hun laatste twee wedstrijden voorafgaand aan het OKT verloren. Misschien is het sterrenensemble met spelers als Micah Christenson, Matt Anderson, Max Holt en Aaron Russell toch kwetsbaar.

Het speelschema:

DagTijdWedstrijd
Vr. 09-0816.00 uurNederland – Zuid-Korea
Vr. 09-0819.00 uurBelgië - USA
Za. 10-0816.00 uurNederland - België
Za. 10-0819.00 uurUSA – Zuid-Korea
Zo. 11-0816.00 uurNederland - USA
Zo. 11-0819.00 uurZuid-Korea – België

Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy! 

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×