Ondanks dat beide zitvolleybalploegen als laatste zijn geëindigd tijdens de Golden Nations League in Assen, kunnen ze terugkijken op een weekend waar groei in zit. De vrouwen van bondscoach Hong Zhao konden zich op zondag zelfs een set lang meten met wereldkampioen Rusland, de mannen van Hans Mater snoepten een set af van het hoog aangeschreven Oekraïne, dat uiteindelijk vierde werd op het Dutch Tournament. Bij de mannen won Bosnië & Herzegovina het toernooi, bij de vrouwen ging paralympisch kampioen Amerika er met de titel vandoor.

Vanaf vrijdag stond de Stadsbroekhal en het aangrenzende De Bonte Wever weer in het teken van zitvolleybal, na een jaar van afwezigheid vanwege corona. De maatregelen waren nu zo dat er zelfs weer wat publiek kon komen kijken bij de wedstrijden, iets wat door spelers, staf en organisatie als zeer welkom werd beschouwd.

Vrouwen
Het deelnemersveld in Assen was zeer sterk, paralympisch kampioen Amerika was op uitnodiging van de organisatie toegevoegd aan het toernooi en kon meteen de strijd aangaan met wereldkampioen Rusland. Daarnaast waren Oekraïne, Slovenië en Duitsland vertegenwoordigd.

Het jonge Nederlandse team, met veel speelsters die voor het eerst in een toernooi uitkwamen voor Oranje, moest duidelijk nog wennen aan elkaar en aan het spelen van wedstrijden. Dat is in de afgelopen coronaperiode vrijwel niet gebeurd. Tegen ingespeelde ploegen was het soms lastig om vol de strijd aan te gaan.

Alle wedstrijden die Nederland speelde werden met 3-0 verloren, maar het spel van de laatste dag tegen wereldkampioen Rusland gaf zeker aanleiding tot enthousiasme. In de derde set werd menig blok gepakt tegen de grootmacht en ook serverend lukte het Oranje de Russinnen onder druk te zetten. Ondanks het verlies met 25-18 stapte Nederland tevreden van het veld.

In de wedstrijd om de vijfde plaats was Duitsland te sterk met 25-15, 25-18, 25-13. Een luid applaus klonk voor de Nederlandse speelsters na het laatste fluitsignaal. Bondscoach Hong Zhao was achteraf tevreden: “We spelen hier met een nieuw team, velen speelden voor het eerst een wedstrijd en zagen zelfs voor het eerst zitvolleybal. We zijn echt gegroeid dit weekend, het spel op de laatste dag was al veel beter.”

De vrouwen van het uitgenodigde Team USA wonnen het goud, zij versloegen Rusland in de finale met 3-1. Oekraïne klopte Slovenië voor het brons. Amerika werd wel geschrapt uit de ranking voor de Golden Nations League, omdat dat een Europees toernooi betreft. Nederland eindigt dus als vijfde.

Nederland in actie tegen Team USA

USA NED GNL Assen PVE Roelof Lutgers

Mannen
Ook de mannen werden helaas laatste in Assen, maar zagen wel degelijk lichtpuntjes. Tegen de teams waar ze in de nabije toekomst naartoe willen groeien, werden de wedstrijden beslist op slechts enkele punten. Bij de ploeg van bondscoach Hans Mater waren vier nieuwe spelers aanwezig die ook hun eerste officiële wedstrijden speelden, nadat ze door corona uit de zaal waren verdreven.

Met drie paralympische deelnemers in Assen was het niveau de afgelopen drie dagen hoog. Bosnië & Herzegovina is de zilverenmedaillewinnaar van de laatste Paralympische Spelen en het wereldkampioenschap, Rusland speelt al jaren aan de top. Duitsland is aan een opmars bezig, getuige hun plaatsing voor Tokio vorige maand. De mannen speelden alleen een poulefase met de zeven deelnemers, de ploeg die bovenaan de ranking stond na zes duels ieder werd tot winnaar gekroond.

Nederland verloor tegen Servië op de eerste dag met 3-1, maar toch was de uitslag veelbelovend. Duitsland was vervolgens met 3-0 te sterk. Op de tweede dag waren Bosnië en Rusland de tegenstanders, zij wonnen ook met 3-0. Op zondag gingen de mannen van Oranje volop de strijd aan met Kroatië, maar moesten toch met 25-17, 26-24, 25-15 de zege aan de Kroaten laten.

In de laatste wedstrijd werd nog een set afgesnoept van Oekraïne, dat in Assen als vierde eindigde. Het tekende de progressie die Nederland in de drie dagen al had geboekt. Met tevredenheid keek bondscoach Mater alvast richting het EK in oktober. “Als je ziet dat we hier met vier nieuwe spelers uitkomen die nog geen wedstrijd hebben gespeeld, dan weten we dat we goed bezig zijn. Het was prachtig om te zien dat Ward Goethals (15) zijn debuut kan maken en daarbij twee aces slaat. We kregen de complimenten van de coach van Bosnië, zij zien dat we aan het verjongen zijn.”

Bosnië & Herzegovina won het toernooi, gevolgd door Rusland. Zij speelden op vrijdag al tegen elkaar, Bosnië maakte een 2-0 achterstand goed en zette daar de toon voor het weekend waarin ze niet meer verloren. Rusland werd tweede, Duitsland derde. Nederland eindigde op de zevende plaats.

Bekijk hier alle uitslagen en de eindstanden. Op de Facebook-pagina van ParaVolley Europe zijn alle wedstrijden terug te zien.

Foto: ParaVolley Europe / Roelof Lutgers

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×