Na de zomer van 2020 dacht iedereen: in 2021 gaan we weer volledig los! Maar ook deze zomer werd een compleet andere beachvolleybalzomer dan gedacht. Voor het tweede jaar op rij gooide corona enigszins roet in het eten en kon de toernooikalender grotendeels de prullenbak in. Gelukkig werden er in juni versoepelingen aangekondigd en was het mogelijk om weer te strijden op het zand en werden mooie beachvolleybaltoernooien en -evenementen georganiseerd! Competitieleider Beachvolleybal Nevobo Henk Steeghs kijkt dankbaar terug op de bijzondere zomer van 2021.

“Zoals gebruikelijk wordt de winterperiode gebruikt om toernooien van de Eredivisie Beachvolleybal, de Nationale Beach Competitie, het Junior Beach Circuit en het Summer Beach Volleyball Circuit te organiseren”, vertelt Steeghs. “In maart bleek echter dat het organiseren van sportevenementen nog steeds geen doorgang kon vinden. Eind april mochten we twee Testen voor Toegang-toernooien organiseren en vanaf begin juni mocht er met in achtneming van de maatregelen weer in competitieverband worden gesport.”

Nevobo organiseert Testen voor Toegang-toernooien
Het nieuws dat de Nevobo twee beachvolleybaltoernooien mocht organiseren voor de pilot Testen voor Toegang, werd met beide handen aangegrepen. Bij Beachclub Rotterdam en Irene Beach in Bilthoven namen totaal 96 beachvolleybalkoppels van 26 jaar en jonger onder strikte voorwaarden deel aan de pilots.

Henk Steeghs: “Dat was pas het begin. In de maand juni mochten we voor kinderen van 16 jaar en jonger weer Junior Beach Circuit-toernooien organiseren en vanaf eind juni kwam hier de leeftijdscategorie onder 19 jaar nog bij. Eindelijk kreeg ik het gevoel dat er weer echt genoten kon worden van onze mooie sport.”

Beachvolleybalaanbod kwam op stoom
Eind juni ging de Nationale Beach Competitie ook van start en medio juli kwam het Summer Beachvolleybal Circuit hier ook nog bij. In de twaalf weekenden die volgden hebben de promotors samen met de Nevobo maar liefst 200 Nationale Beach Competitie-, 80 Junior Beach Circuit- en 12 Summer Beach Volleybal Circuit-toernooien georganiseerd. Een topprestatie!

Nederlandse Kampioenschappen groot succes
Half juli werd het eerste NK in Breda georganiseerd, namelijk het NK King of the Court. Voor het tweede jaar op rij heeft Sportworx onder leiding van Wilco Nijland, directeur van Sportworx, laten zien hoe je een groot beachvolleybalevenement kunt neerzetten geheel volgens de geldende coronaregels.

NK voor senioren, jeugd en de ‘oudsten’
Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 augustus werd het NK Beachvolleybal voor senioren georganiseerd op het Scheveningse strand. Katja Stam en Raïsa Schoon gingen ervandoor met de titel bij de dames en Stefan Boermans en Yorick de Groot werden Nederlands kampioen bij de heren.

Ook de jeugdige beachvolleyballers gingen een week later de onderlinge strijd aan om de hoogste eer tijdens het NK Jeugd Beachvolleybal. Maar liefst 122 teams streden op zaterdag 28 en zondag 29 augustus in Bilthoven en Utrecht.

De ‘oudste beachvolleyballers’ completeerden op zondag 5 september het laatste NK van ’t seizoen. Krakend en piepend speelden zij bij Irene Beach in Bilthoven het NK Masters Beach.

Internationaal staat het beachvolleybal weer op de kaart!
Het bleef dit beachvolleybalseizoen niet alleen bij het organiseren van nationale toernooien. In samenwerking met Sportworx en vele vrijwilligers organiseerde de Nevobo grote internationale toernooien waarmee het Nederlandse beachvolleybal internationaal echt weer op de kaart is gezet.

Continental Cup/OKT Beachvolleybal in Den Haag
Van 23 tot en met 26 juni vond in Den Haag het OKT Beachvolleybal plaats waar vier Nederlandse beachvolleybalkoppels streden om de laatste tickets voor het Olympisch toernooi in Tokio. Na een knappe overwinning van Raïsa Schoon en Katja Stam op het Russische beachvolleybalkoppel Mariia Bocharova en Maria Voronina was het zeker. Naast Sanne Keizer en Madelein Meppelink, die zich al eerder plaatsten voor de Olympische Spelen, zou er een tweede Nederlands dameskoppel afreizen naar Tokio. In een onderling plaatsingsduel met Marleen Ramond-van Iersel/Pleun Ypma kwam het beachkoppel Raïsa Schoon en Katja Stam als sterkste uit de bus.

Helaas lukte het de mannen niet om een extra ticket in de wacht te slepen en reisde het duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen als enige mannenkoppel af richting Tokio.

Alles weten over de resultaten op de Olympische Spelen van de Nederlandse duo’s?

King of the Court 2021 in Hamburg en Utrecht
Het concept van Sportworx King of the Court ging dit jaar internationaal. Van donderdag 19 tot en met zondag 22 augustus streden grote beachvolleybalnamen om de kroon in het Duitse Hamburg! Een mooie vijfde plek voor het Nederlandse koninginnenkoppel Sanne Keizer en Madelein Meppelink bleek het maximaal haalbare.

Een paar dagen later ging King of the Court in Utrecht van start waar het damesduo Sanne Keizer en Mexime van Driel een vierde plek in de wacht sleepte.

1* World Tour Apeldoorn en Nijmegen
In de Gelderse Volleybalmaand, waarin allerlei volleybalactiviteiten worden georganiseerd voor de breedte- en topsport, vond er niet één maar twee keer een 1* World Tour-toernooi plaats. Zowel in Apeldoorn als Nijmegen werd er met succes door een groot aantal Nederlandse beachvolleybalkoppels gestreden om de medailles.

In Apeldoorn eindigden twee Nederlandse duo's op zondag 12 september op het podium. Zowel Esmee Priem en Iris Reinders als Matthew Immers en Ruben Penninga veroverden het zilver. Nadine Everaert en Wies Bekhuis kwamen net te kort voor een medaille, zij werden vierde.

Stefan Boermans en Sam van der Loo hebben op het 1* World Tour-toernooi in Nijmegen de zilveren medaille bemachtigd. Het gelegenheidsduo versloeg op zondagmorgen 19 september in de halve finale het Oostenrijkse koppel Schnetzer/Hörl. In de eindstrijd moesten de twee Nederlanders hun meerdere erkennen in de Amerikanen Evans/Field.

Op naar de winter- en voorjaarscompetitie
De beachvolleybalcompetities in Nederland zijn inmiddels ten einde, maar de Nevobo onderzoekt de mogelijkheden om ook in de wintermaanden en het voorjaar beachvolleybal te organiseren. “We zijn bezig met een pilotproject om indoor beachvolleybaltoernooien te organiseren van november tot en met april voor zowel jeugd als volwassenen. We zien de behoefte en kansen en willen de sport verder laten groeien. Wij zullen hierover via de gebruikelijke kanalen communiceren zodra meer informatie bekend is.”

Mijn Beachvolleybal app bijna klaar voor gebruik
De afgelopen periode heeft de Nevobo hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Mijn Beachvolleybal app. Deze app wordt dé applicatie voor beachvolleyballend Nederland waarmee iedereen toegang krijgt tot het complete Nevobo beachvolleybalaanbod en later ook het beachvolleybalaanbod van de verenigingen. Inmiddels is de app ook door spelers en wedstrijdleiding getest tijdens een Nationale Beach Competitie-toernooi bij Irene Beach Bilthoven.

De Nevobo werkt met de toernooien in de komende winter toe naar een brede lancering bij de start van het nieuwe beachvolleybalseizoen.

Dank
Henk Steeghs roemt het teamwork dat nodig was om de grote hoeveelheid toernooien te organiseren. “Dit was alleen mogelijk door de geweldige inzet en flexibiliteit van alle promotors, deelnemers, wedstrijdleiders, scheidsrechters, overige vrijwilligers, fans en ouders. Onze dank is groot. Samen hebben we een mooie prestatie geleverd.”

Foto: Fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×